Tips & Tricks


Terug naar overzicht

02-08-2019

Weinig werkervaring? Hoe maak je toch een goed cv?

Er kunnen verschillende redenen zijn om (nog) geen of weinig werkervaring te hebben. Je bent net klaar met je studie, je hebt altijd de zorg voor de kinderen gehad of hebt altijd 1 werkgever gehad.

Gelukkig zijn er verschillende soorten cv's en verschillende manieren om een cv op te maken. Het omgekeerd chronologische cv komt het meest voor, gevolgd door het chronologische cv. Maar, er bestaat ook een competentiegericht cv, wat perfect is wanneer je minder ervaring te melden hebt op je cv.

Wat is een competentiegericht cv?
Je legt in dit cv de nadruk op je vaardigheden en eigenschappen/kwaliteiten. De focus leg je voornamelijk op wat je kunt en met welke kwaliteiten jij van toegevoegde waarde kan zijn voor de werkgever. Dit benadruk je in de toelichting op de vaardigheid of kwaliteit.

Het Competentiegerichte cv is een goed voorbeeld van zo'n cv

Waarom een competentiegericht cv?
Door de manier waarop jij je presenteert, onderscheid jij je van anderen en je valt daardoor veel meer op. Je laat zien dat je bewust bent van je kwaliteiten en ook waarom je dit bezit. Je legt in dit cv voornamelijk de focus op wat je wel bezit en niet op de werkervaring die je niet bezit.

Maak gebruik van een profielschets
Je maakt je competentiegerichte cv compleet als je er een profielschets aan toe voegt. Dit is een korte presentatie aan het begin van je cv waarin jij een korte schets geeft over jezelf. Het kan ook gezien worden als een korte samenvatting van je brief (ideaal als de recruiter nog niet de intentie heeft om je brief te bekijken). Je cv wordt daarnaast een stuk persoonlijker.

Benoem andere prestaties, nevenactiviteiten of bezigheden
Je toont aan dat je niet stil hebt gezeten en op een andere manier waardevolle ervaring hebt op gedaan. Iets gewonnen? Een verslag geschreven? Onderzoek gedaan? Iets betekend voor een ander? Sportprestaties? Vrijwilligerswerk? Je ingezet voor de buurtvereniging? Ze zeggen allemaal iets over jouw als persoon en jouw waarde voor de maatschappij.

Pas de opmaak aan
Ondanks de bovenste tips vult je cv nog niet de volledige pagina? Kies dan voor een andere Lay-out, maak de letters wat groter of gebruik een ander lettertype. 1 A4tje is trouwens voldoende (en overzichtelijk)

Heb je hulp nodig bij het maken van een competentiegericht cv? Bekijk hier wat de Cv Dokters voor je kunnen betekenen.Terug naar overzicht